fbpx
office@e-kestner.eu (02) 8267 280 (02)9275773

Калоян Христов

Български език и литература

 

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „СВ. Климент Охридски“. Учи магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“ с дипломна работа на тема „Качеството на образованието в частните училища“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com. Основател и редактор на издателство „Тетрадката“.
Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“, „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“, “ Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др.

През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020 и 2021 г. По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“).

Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021).

НУ „Ерих Кестнер“