fbpx
office@e-kestner.eu (02) 8267 280 (02)9275773

Нашият патрон

Ерих Кестнер е един от най-известните германски писатели на романи за деца. Неговите книги са превеждани на десетки езици, четени в целия свят и многократно филмирани. Това, което е по-малко известно, но не по-маловажно е, че Кестнер е автор и на стихосбирки, романи за възрастни, сценарии за филми, репортажи и коментари за периодични издания, а също така кабаретист и издател.

Писателят е роден на 23 февруари 1899 г. в Дрезден. В „любимия град на германците“ той прекарва детските и юношеските си години, което оставя следа в творчеството му. Много от впечатленията му от стария Дрезден се преоткриват в неговите романи и в автобиографичната му книга „Когато бях дете“.

Детството на малкия Ерих е бедно, но щастливо. Баща му, Емил Кестнер е седлар, а майка му – домакиня. За да осигури по-добър живот на детето тя работи като фризьорка и се грижи като орлица за него. Майка и син остават цял живот много близки.

Юношата Ерих бива подготвян за учител, но Първата световна война, в която той едва 17 годишен участва, прекъсва обучението му. След войната Кестнер полага матура с отличие и спечелва „Златната стипендия на град Дрезден“. През 1919 той започва да следва първо в Дрезден, а после в Берлин философия, германистика, история и театрално изкуство. За да финансира образованието си той работи като журналист и театрален критик за различни периодични издания.

Берлинският период е най-плодотворният в живота на твореца Кестнер. В столицата той издава първите си стихосбирки и световноизвестните романи за деца: „Емил и детективите“ (1929), „Антон и точица“ (1931) и „Летящата класна стая“ (1933).

За разлика от много свои колеги, когато Хитлер идва на власт Ерих Кестнер не емигрира, а остава в Берлин. Така той наблюдава отблизо изгарянето на забранените от властта книги, между които са и неговите собствени. Писателят бива многократно арестуван и разпитван от Гестапо. Той е изключен от Съюза на писателите и получава забрана за писане.

От края на Втората световна война до смъртта си през 1974 г. писателят живее и твори в Мюнхен. В столицата на Бавария той се изявява предимно като кабаретист и издател на списанието за юноши „Пингвин“.

За творчеството и гражданската си позиция Ерих Кестнер получава многобройни отличия като: Литературната награда на град Мюнхен, Националния кръст за заслуги и наградата на името на Ханс Кристиян Андерсен.

НУ „Ерих Кестнер“