fbpx
office@e-kestner.eu (02) 8267 280 (02)9275773

НАШАТА ИСТОРИЯ

Вече сме почти на 30! Развиваме се, постигаме и надграждаме заедно с вас!
Вашето доверие и подкрепа ни мотивират да се справяме с предизвикателствата на съвременния свят и непрестанно да увеличаваме компетенциите на нашия преподавателски и ръководен екип. Така, вече близо три десетилетия, оставаме верни на мисията да откриваме, развиваме и умножаваме у нашите ученици уменията, нужни им да бъдат успешни във всяка сфера от живота.
Това е магията, която през дългогодишната ни история утвърждава Немски училища „Ерих Кестнер“ като водещ образователен център, предлагащ първокласно обучение в иновативна форма и подкрепяща среда. Благодарение нея, успехите и признанието за нашите ученици и учители на национално и международно ниво, се превърнаха във визитната картичка, с която се гордеем! 

ИСТОРИЯТА НИ В ДАТИ ОТ НАЧАЛОТО ДО ДНЕС

1 септември 1996 г. – Бие първият училищен звънец в нашата история!
Отваря врати Частно основно училище „Ерих Кестнер“ с директор Прокоп Павлов.

От началото до днес – Обменяме опит със сродни структури в Европа

1998 г. – Започна нашето сътрудничество с Goethe Institut, което продължава и до днес

1998 г. –  Стартира обучение на ученици – чужди граждани по немски учебен план и по проект на МОН за български език

1998 г. – Поставихме началото на образователния проект Begegnungsschule

1 септември 2000 г. – Започва първата учебна година и за Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ с директор Лидия Нестерова.

1 септември 2001 г. – Частна детска градина „Ерих Кестнер“ приема първите малчугани в учебните стаи. Неин директор е Биляна Милева.

2005 г. – Немска гимназия „Ерих Кестнер“ става партньор в инициативата PASCH и започва да провежда специализирано обучение по немски език с подкрепата на Консултантския отдел по немски език на Германия

2005 г. – Започва нашето успешно сътрудничество с Германската служба за немски училища в чужбина като училище-партньор по програмата DSD II

2008 г. – Сключихме договор с НБУ за обмен на информация, методики и стажове

2011 г. – Станахме член на партньорската програма Advantage на Изпитния център на Британския съвет в България.

2012 г. – Започва участието ни в Програмата за културен обмен на ЮНЕСКО по инициатива на новия директор на гимназията Лидия Василева

2014 г. – Немски училища „Ерих Кестнер“ стават член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

2014 г. – Станахме член на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ)

2017 г. – Стартира и DSD I

2017/2018 учебна година – Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ получава статут на иновативно училище.

През годините – Редица преподаватели в Немски училища „Ерих Кестнер“ станаха носители на най-високото за образователната система у нас Почетно отличие „Неофит Рилски“. Сред тях са Лидия Василева, Любка Данова, Цветослава Николаева, Жана Калоянова, Сиса Чанева, Лидия Иванова.

През годините – Вече четирима са нашите ученици, които заслужено спечелиха пълна стипендия за следване в Германия на немската Служба за академичен обмен.

2022/2023 г. – Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ получи едни от най-високите оценки в България от Националния инспекторат по образованието в направления „Образователен процес“, „Управление“ и „Институционална среда“. 

НУ „Ерих Кестнер“