fbpx
office@e-kestner.eu (02) 8267 280 (02)9275773

Сребърен медал и сензационно представяне за отбора на БАЧУ на международните ученически дебати в Лисабон

Сензационно представяне на международните ученически дебати в Лисабон направи отборът на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ). Честта да представят страната ни имаха Кристина Стоянова от ЧНГ „Ерих Кестнер“, Румен Кънев от ЧАГ „Проф. Иван Апостолов“ и Атанас Маринов от ЧСУ „Рьорих“, а ръководител на отбора бе г-жа Алина Маринова-Банева, учител по английски език в ЧНУ „Ерих Кестнер“.

В състезанието, организирано от Европейския съвет на националните асоциации на независимите училища, чийто партньор е БАЧУ, участваха отбори от 11 държави – България, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Нидерландия, Полша, Португалия, Турция, Великобритания и Испания.

Темите, по които участниците дебатираха в дните между 19 и 21 април, бяха предизвикателни и касаеха различни аспекти от социалния и политически живот на европейските страни. Те бяха посветени на единната европейска политика по интеграционните въпроси; пост-истинния свят, в който живеем; квотите за младежи в правителствата; дали изборът на училище от страна на родителите действително премахва неравнопоставеността.

На отличен английски учениците от българския отбор изнесоха речите и аргументираха становищата си. Отборът заслужено достигна до финала, където завоюва среброто с нищожна разлика от победителите от Испания, като получи най-високата оценка за аргументация в състезанието. Това е доказателство за интелигентността и съобразителността на нашите участници, които журито не пропусна да отбележи.

Във временното класиране преди финала отборът ни бе с най-висок резултат. Макар и от три различни училища, Кристина, Румен и Атанас действаха като едно цяло и с лекота се превърнаха в сензацията на събитието.

„Тръгнахме си изпълнени с гордост и с прекрасни спомени от дебатите и португалската столица. Домакините ни бяха изключително гостоприемни, а новите запознанства с другите участници – безценни!“, споделят с усмивка представителите на отбора.

За нас

Ние сме иновативно училище с отворени методи на обучение, с които успешно развиваме ключови умения за работа в екип, решаване на проблеми, организация на времето и др. С многобройни проекти стимулираме всеки наш ученик да бъде креативен, проактивен, отговорен, да мисли критично и да не спира да учи, дори и в неформална среда. Така създаваме подкрепяща атмосфера и сплотена общност, които превръщат образователния процес в незабравимо и запомнящо се приключение.

НУ „Ерих Кестнер“